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Registro completo
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Biblioteca (s) : |
INIA Tacuarembó. |
Fecha : |
21/02/2014 |
Actualizado : |
10/02/2020 |
Tipo de producción científica : |
Artículos en Revistas Indexadas Internacionales |
Autor : |
CRUZ, P.; LEZANA, L.; DURANTE, M.; JAURENA, M.; FIGARI, M.; DE OLIVEIRA, L.B.; THEAU, J.-P.; MASSA, E.; VIEGAS, J.; DE QUADROS, F.L.F. |
Afiliación : |
PABLO CRUZ, AGIR, Université de Toulouse, INRA, INPT, INP-EI PURPAN, Castanet-Tolosan, France; LUCRECIA LEZANA, EEA INTA Paraná, Entre Rios, Argentina; MARTÍN DURANTE, EEA INTA Concepción Del Uruguay, Argentina.; MARTIN ALEJANDRO JAURENA BARRIOS, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; MERCEDES FIGARI, MGAP (Ministerio Ganadería Agricultura y Pesca).; LEANDRO BITTENCOURT DE OLIVERA, Universidade Federal de Santa Maria, Santa Maria, Brazil.; JEAN-PIERRE THEAU; ERNESTO MASSA; JULIO VIEGAS, Universidade Federal de Santa Maria, Santa Maria, Brazil.; FERNANDO L. FERREIRA DE QUADROS, Universidade Federal de Santa Maria, Santa Maria, Brazil. |
Título : |
A functional classification of 63 common poaceae in the "campos" grasslands of South America. [Una clasificación funcional de 63 Poáceas comunes de los pastizales naturales de Sudamérica]. |
Fecha de publicación : |
2019 |
Fuente / Imprenta : |
Ecologia Austral, August 2019, Volume 29, Issue 2, Pages 239-248. OPEN ACCESS. |
DOI : |
10.25260/EA.19.29.2.0.727 |
Idioma : |
Inglés |
Notas : |
Article history: Recibido: 23 de Marzo de 2018 // Aceptado: 26 de Febrero de 2019. |
Contenido : |
ABSTRACT. The natural grasslands that form part of the ?Campos? of South America contain a large number of species at the paddock level (high α diversity), but little differentiation among paddocks (low β diversity). Thus, forage resources at the farm level have slightly different seasonal growth peaks, in part due to the low frequency of fertilization, the lack of differential grazing management and mowing of these plant communities. To stimulate diversification of these forage resources, it is possible to take advantage of differential responses of each type of plant community to changes in their use. Characterizing species by functional traits allows to orient the use of forage resources according their functional composition, thus increasing the diversity of vegetation types, which favors differentiation of growth peaks among paddocks. After an initial division between C3 and C4 species, 63 Poaceae species were classified into eight groups or plant functional types (PFT) according to their preferred degree of soil fertility and use intensity. Based on the leaf dry matter content (LDMC) measured in experiments in Brazil, Uruguay and Argentina, we distinguished four PFT, two for C3 species and two for C4 species, with LDMC less than or equal to 300 mg/g. The species of these four PFT are adapted to fertile environments and intensive defoliation. Fertilizing and using more intensively vegetation dominated by species with these low LDMC can diversify the use value of paddocks, thus facilitating use of forage resources at the farm level. RESUMEN. Una clasificación funcional de 63 Poáceas comunes de los pastizales naturales de Sudamérica. Los pastizales naturales que forman parte de los Campos de América del Sur se caracterizan por tener un gran número de especies a nivel de potrero (alta diversidad α) y una diferenciación entre potreros relativamente baja (baja diversidad β). Esto significa que, a nivel de predio, se dispone de un conjunto de recursos forrajeros con picos de crecimiento estacionales poco diferenciados. En parte, esto es consecuencia del uso escaso de prácticas diferenciales de fertilización, de manejo del pastoreo y de corte sobre dichas comunidades vegetales. Para incentivar la diversificación de los recursos forrajeros (aumentar la diversidad β) se puede aprovechar la respuesta diferencial de los pastizales frente a cambios en su uso. Caracterizar las especies a través de sus rasgos funcionales permite orientar el uso del recurso al aplicar el tratamiento adecuado a su composición, aumentar la diversidad de tipos de vegetación y favorecer, de esta manera, el escalonamiento de la producción entre distintos potreros. Luego de una primera división entre especies C3 y C4, se clasificaron 63 Poáceas en 8 grupos o tipos funcionales de plantas (PFT) según su preferencia por sitios más o menos fértiles e intensidades
de uso más o menos altas. Sobre la base de los valores de contenido en materia seca foliar (LDMC) obtenidos en varios experimentos en Brasil, Uruguay y Argentina se separaron cuatro PFT, dos de especies en C3 y otros dos de especies en C4, que presentan valores inferiores o muy cercanos a 300 mg/g. Las especies de estos cuatro PFT están adaptadas a ambientes fértiles y defoliadas con gran intensidad, a diferencia de los cuatro PFT restantes. Fertilizar y usar de forma más intensa la vegetación donde dominan las especies con esas bajas LDMC permitirá diversificar el valor de uso de los potreros, lo que facilita el aprovechamiento de los recursos forrajeros a nivel de predio. MenosABSTRACT. The natural grasslands that form part of the ?Campos? of South America contain a large number of species at the paddock level (high α diversity), but little differentiation among paddocks (low β diversity). Thus, forage resources at the farm level have slightly different seasonal growth peaks, in part due to the low frequency of fertilization, the lack of differential grazing management and mowing of these plant communities. To stimulate diversification of these forage resources, it is possible to take advantage of differential responses of each type of plant community to changes in their use. Characterizing species by functional traits allows to orient the use of forage resources according their functional composition, thus increasing the diversity of vegetation types, which favors differentiation of growth peaks among paddocks. After an initial division between C3 and C4 species, 63 Poaceae species were classified into eight groups or plant functional types (PFT) according to their preferred degree of soil fertility and use intensity. Based on the leaf dry matter content (LDMC) measured in experiments in Brazil, Uruguay and Argentina, we distinguished four PFT, two for C3 species and two for C4 species, with LDMC less than or equal to 300 mg/g. The species of these four PFT are adapted to fertile environments and intensive defoliation. Fertilizing and using more intensively vegetation dominated by species with these low LDMC can diversify the use value ... Presentar Todo |
Palabras claves : |
DIVERSIDAD; DIVERSITY; MANAGEMENT; MANEJO. |
Thesagro : |
CAMPO NATURAL. |
Asunto categoría : |
A50 Investigación agraria |
URL : |
http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/13459/1/JAURENA-2019.pdf
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Marc : |
LEADER 04662naa a2200313 a 4500 001 1027645 005 2020-02-10 008 2019 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.25260/EA.19.29.2.0.727$2DOI 100 1 $aCRUZ, P. 245 $aA functional classification of 63 common poaceae in the "campos" grasslands of South America. [Una clasificación funcional de 63 Poáceas comunes de los pastizales naturales de Sudamérica].$h[electronic resource] 260 $c2019 500 $aArticle history: Recibido: 23 de Marzo de 2018 // Aceptado: 26 de Febrero de 2019. 520 $aABSTRACT. The natural grasslands that form part of the ?Campos? of South America contain a large number of species at the paddock level (high α diversity), but little differentiation among paddocks (low β diversity). Thus, forage resources at the farm level have slightly different seasonal growth peaks, in part due to the low frequency of fertilization, the lack of differential grazing management and mowing of these plant communities. To stimulate diversification of these forage resources, it is possible to take advantage of differential responses of each type of plant community to changes in their use. Characterizing species by functional traits allows to orient the use of forage resources according their functional composition, thus increasing the diversity of vegetation types, which favors differentiation of growth peaks among paddocks. After an initial division between C3 and C4 species, 63 Poaceae species were classified into eight groups or plant functional types (PFT) according to their preferred degree of soil fertility and use intensity. Based on the leaf dry matter content (LDMC) measured in experiments in Brazil, Uruguay and Argentina, we distinguished four PFT, two for C3 species and two for C4 species, with LDMC less than or equal to 300 mg/g. The species of these four PFT are adapted to fertile environments and intensive defoliation. Fertilizing and using more intensively vegetation dominated by species with these low LDMC can diversify the use value of paddocks, thus facilitating use of forage resources at the farm level. RESUMEN. Una clasificación funcional de 63 Poáceas comunes de los pastizales naturales de Sudamérica. Los pastizales naturales que forman parte de los Campos de América del Sur se caracterizan por tener un gran número de especies a nivel de potrero (alta diversidad α) y una diferenciación entre potreros relativamente baja (baja diversidad β). Esto significa que, a nivel de predio, se dispone de un conjunto de recursos forrajeros con picos de crecimiento estacionales poco diferenciados. En parte, esto es consecuencia del uso escaso de prácticas diferenciales de fertilización, de manejo del pastoreo y de corte sobre dichas comunidades vegetales. Para incentivar la diversificación de los recursos forrajeros (aumentar la diversidad β) se puede aprovechar la respuesta diferencial de los pastizales frente a cambios en su uso. Caracterizar las especies a través de sus rasgos funcionales permite orientar el uso del recurso al aplicar el tratamiento adecuado a su composición, aumentar la diversidad de tipos de vegetación y favorecer, de esta manera, el escalonamiento de la producción entre distintos potreros. Luego de una primera división entre especies C3 y C4, se clasificaron 63 Poáceas en 8 grupos o tipos funcionales de plantas (PFT) según su preferencia por sitios más o menos fértiles e intensidades de uso más o menos altas. Sobre la base de los valores de contenido en materia seca foliar (LDMC) obtenidos en varios experimentos en Brasil, Uruguay y Argentina se separaron cuatro PFT, dos de especies en C3 y otros dos de especies en C4, que presentan valores inferiores o muy cercanos a 300 mg/g. Las especies de estos cuatro PFT están adaptadas a ambientes fértiles y defoliadas con gran intensidad, a diferencia de los cuatro PFT restantes. Fertilizar y usar de forma más intensa la vegetación donde dominan las especies con esas bajas LDMC permitirá diversificar el valor de uso de los potreros, lo que facilita el aprovechamiento de los recursos forrajeros a nivel de predio. 650 $aCAMPO NATURAL 653 $aDIVERSIDAD 653 $aDIVERSITY 653 $aMANAGEMENT 653 $aMANEJO 700 1 $aLEZANA, L. 700 1 $aDURANTE, M. 700 1 $aJAURENA, M. 700 1 $aFIGARI, M. 700 1 $aDE OLIVEIRA, L.B. 700 1 $aTHEAU, J.-P. 700 1 $aMASSA, E. 700 1 $aVIEGAS, J. 700 1 $aDE QUADROS, F.L.F. 773 $tEcologia Austral, August 2019, Volume 29, Issue 2, Pages 239-248. OPEN ACCESS.
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1. | | FONT I FURNOLS, M.; REALINI, C.E.; GUERRERO, L.; OLIVER, M.A.; SAÑUDO, C.; CAMPO, M.M.; NUTE, G.R.; CAÑEQUE, V.; ALVAREZ, I.; SAN JULIAN, R.; LUZARDO, S.; BRITO, G.; MONTOSSI, F. Acceptability of lamb fed on pasture, concentrate or combinations of both systems by European consumers. Meat Science, Volume 81, Issue 1, January 2009, Pages 196-202. Doi: https://doi.org/10.1016/j.meatsci.2008.07.019 Article history: Received 8 April 2008 // Received in revised form 15 July 2008 // Accepted 18 July 2008. Acknowledgements: The authors thank INIA-Uruguay, INIA-Spain and AECI (Agencia Española de Cooperación Internacional) for their...Tipo: Artículos en Revistas Indexadas Internacionales | Circulación / Nivel : Internacional - -- |
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2. | | FONT I FURNOLS, M.; SAN JULIAN, R.; GUERRERO, L.; SAÑUDO, C.; CAMPO, M.M.; OLLETA, J.L.; OLIVER, M.A.; CAÑEQUE, V.; ALVAREZ, I.; DIAZ, M.T.; BRANSCHEID, W.; WICKE, M.; NUTE, G.R.; MONTOSSI, F. Acceptability of lamb meat from different producing systems and ageing time to German, Spanish and British consumers. Meat Science, Volume 72, Issue 3, March 2006, Pages 545-554. DOI: https://doi.org/10.1016/j.meatsci.2005.09.002 Article history: Received 26 April 2005// Received in revised form 9 September 2005// Accepted 9 September 2005. Acknowledgements: We thank the AECI, INIA-Spain and INIA-Uruguay
for their financial support, the people of the different...Tipo: Artículos en Revistas Indexadas Internacionales | Circulación / Nivel : Internacional - -- |
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3. | | OLIVER, M.A.; NUTE, G.R.; FONT I FURNOLS, M.; SAN JULIÁN, R.; CAMPO, M.M.; SAÑUDO, C.; CAÑEQUE, V.; ÁLVAREZ, I.; DÍAZ, M.T.; BRANSCHEID, W.; WICKE, M.; MONTOSSI, F. Aceptabilidad de la carne de vacuno procedente de diferentes sistemas de producción por consumidores alemanes, españoles e ingleses. In: JORNADA SOBRE PRESENTACIÓN DE RESULTADOS DEL PROYECTO, MADRID, MARZO, 2006; SAÑUDO, C.; MONTOSSI, F. (Coord.).Madrid: INIA (España), 2006. p. 41-43 Contiene presentación oral de M. Angels Oliver, p. 45-49.Tipo: Trabajos en Congresos/Conferencias |
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4. | | Goyache, F.; Fernández, I.; Espinosa, M.A.; Payeras, L.; Pérez Pardal, L.; Gutiérrez, J.P.; Royo, L.J.; Alvarez, I. Análisis demográfico y genético de la raza ovina Mallorquina ITEA, 2010, v. 106, no. 1, p. 3-14Biblioteca(s): INIA Tacuarembó. |
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5. | | CAMPO, M.M.; SAN JULIÁN, R.; SAÑUDO, C.; OLLETA, J.L.; NUTE, G.R.; FONT I FURNOLS, M.; GUERRERO, L.; OLIVER, M.A.; CAÑEQUE, V.; ÁLVAREZ, I.; DÍAZ, M.T.; MONTOSSI, F. Análisis sensorial de la carne bovina de diferentes sistemas productivos y tiempos de maduración. In: JORNADA SOBRE PRESENTACIÓN DE RESULTADOS DEL PROYECTO, MADRID, MARZO, 2006; SAÑUDO, C.; MONTOSSI, F. (Coord.).Madrid: INIA (España), 2006. p. 25-26 Contiene presentación oral de M.M. Campo, p. 27-30.Tipo: Trabajos en Congresos/Conferencias |
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6. | | CAÑEQUE, V.; DÍAZ, M.T.; DE LA FUENTE, J.; SAÑUDO, C.; CAMPO, M.M.; OLIVER, M.A.; FONT I FURNOLS, M.; MONTOSSI, F.; SAN JULIÁN, R.; NUTE, G.R.; ÁLVAREZ, I. Comparación entre la composición de ácidos grasos de la carne de vacuno procedente de distintos sistemas de producción europeos en relación a la procedente de Uruguay en crianza extensiva. In: JORNADA SOBRE PRESENTACIÓN DE RESULTADOS DEL PROYECTO, MADRID, MARZO, 2006; SAÑUDO, C.; MONTOSSI, F. (Coord.). Madrid: INIA (España), 2006. p. 63-65 Contiene presentación oral de Vicente Cañeque, p. 67-69.Tipo: Trabajos en Congresos/Conferencias |
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9. | | OLIVER, M.A.; NUTE, G.R.; FONT I FURNOLS, M.; SAN JULIÁN, R.; CAMPO, M.M.; SAÑUDO, C.; CAÑEQUE, V.; GUERRERO, L.; ALVAREZ, I.; DIAZ, M.T.; BRANSCHEID, W.; WICKE, M.; MONTOSSI, F. Eating quality of beef, from different production systems, assessed by German, Spanish and British consumers. Meat Science, November 2006, Volume 74, Issue 3, Pages 435-442. DOI: https://doi.org/10.1016/j.meatsci.2006.03.010 Article history: Received 3 November 2005 // Received in revised form 10 March 2006 // Accepted 10 March 2006. Acknowledgements: This authors thank the Agencia Espan?ola de Cooperacio´n Internacional (AECI), the Instituto Nacional de...Tipo: Artículos en Revistas Indexadas Internacionales | Circulación / Nivel : Internacional - -- |
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10. | | REALINI, C.E.; FONT I FURNOLS, M; GUERRERO, L.; MONTOSSI, F.; CAMPO, M.M.; SAÑUDO, C.; NUTE, G.R.; ALVAREZ, I.; CAÑEQUE, V.; BRITO, G.; OLIVER, M.A. Effect of finishing diet on consumer acceptability of Uruguayan beef in the European market. Meat Science, 2009, v. 81, p. 499-506 Article history: Received 8 April 2008 // Received in revised form 24 September 2008 // Accepted 5 October 2008.Tipo: Artículos en Revistas Indexadas Internacionales | Circulación / Nivel : Internacional - -- |
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11. | | DE LA FUENTE, J.; DÍAZ, M.T.; ÁLVAREZ, I.; SAÑUDO, C.; CAMPO, M.M.; OLIVER, M.A.; FONT I. FURNOLS, M.; MONTOSSI, F.; SAN JULIÁN, R.; NUTE, G.R.; CAÑEQUE, V. Effect of typical production system from several countries on fatty acid composition of beef. [Abstract]. In: INTERNATIONAL CONGRESS OF MEAT SCIENCE AND TECHNOLOGY (ICoMST), 51., 2005, Baltimore, Maryland, USA. Book of Abstracts, 2005. p. 32Tipo: Abstracts/Resúmenes |
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12. | | SAN JULIÁN, R.; SAÑUDO, C.; CAMPO, M.M.; OLLETA, J.L.; NUTE, G.R.; FONT I FURNOLS, M.; GUERRERO, L.; OLIVER, M.A.; CAÑEQUE, V.; ÁLVAREZ, I.; DÍAZ, M.T.; MONTOSSI, F. Evaluación sensorial de la carne de cordero procedente de diferentes sistemas de producción de Uruguay. In: JORNADA SOBRE PRESENTACIÓN DE RESULTADOS DEL PROYECTO, MADRID, MARZO, 2006; SAÑUDO, C.; MONTOSSI, F. (Coord.).Madrid: INIA (España), 2006. p. 33-35 Contiene presentación oral de R. San Julián, p. 37-38.Tipo: Trabajos en Congresos/Conferencias |
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13. | | SAÑUDO, C.; MONTOSSI, F.; OLIVER, M.A.; CAÑEQUE, V.; SAN JULIÁN, R.; CAMPO, M.M.; FONT I FURNOLS, M.; ÁLVAREZ, I.; DE LA FUENTE, J.; DÍAZ, M.T.; BRANSCHEID, W.; NUTE, G.R. Evaluación y promoción de la calidad de la carne uruguaya y otros productos agroalimentarios sobre la base de los estándares de calidad de la Unión Europea y en función de distinto sistemas productivos del Uruguay: objetivos y material utilizado. In: JORNADA SOBRE PRESENTACIÓN DE RESULTADOS DEL PROYECTO, MADRID, MARZO, 2006; SAÑUDO, C.; MONTOSSI, F. (Coord.).Madrid: INIA (España), 2006. p. 11-15 Contiene presentación oral de C. Sañudo, p. 17-22.Tipo: Trabajos en Congresos/Conferencias |
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14. | | DE LA FUENTE, J.; DIAZ, M.T.; ÁLVAREZ, I.; OLIVER, M.A.; FONT I FURNOLS, M.; SAÑUDO, C.; CAMPO, M.M.; MONTOSSI, F.; NUTE, G.R.; CAÑEQUE, V. Fatty acid and vitamin E composition of intramuscular fat in cattle reared in different production systems. Meat Science, Volume 82, Issue 3, July 2009, Pages 331-337. https://doi.org/10.1016/j.meatsci.2009.02.002 Article history: Received 5 March 2008 // Received in revised form 7 January 2009 // Accepted 2 February 2009. Acknowledgements: This work has been made possible by funding from the AECI(Agencia Española de Cooperación Internacional), the...Tipo: Artículos en Revistas Indexadas Internacionales | Circulación / Nivel : Internacional - -- |
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15. | | DÍAZ, M.T; ÁLVAREZ, I.; DE LA FUENTE, J.; SAÑUDO, C.; CAMPO, M.M; OLIVER, M.A.; FONT I FURNOLS, M.; MONTOSSI, F.; SAN JULIÁN, R.; BRANSCHEID, W.; NUTE, G. R.; CAÑEQUE, V. Fatty acid composition of lamb meat from Spain, Britain, Germany and Uruguay. In: INTERNATIONAL CONGRESS OF MEAT SCIENCE AND TECHNOLOGY (ICoMST), 50., 2004, Helsinki, Finland. Proceedings. Helsinki, 2004.Tipo: Trabajos en Congresos/Conferencias |
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16. | | DÍAZ, M.T.; ALVAREZ, I.; DE LA FUENTE, J.; SAÑUDO, C.; CAMPO, M.M.; OLIVER, M.A.; FONT I FURNOLS, M.; MONTOSSI, F.; SAN JULIÁN, R.; NUTE, G.R.; CAÑEQUE, V. Fatty acid composition of meat from typical lamb production systems of Spain, United Kingdom, Germany and Uruguay Meat Science, Volume 71, Issue 2, October 2005, Pages 256-263. DOI: https://doi.org/10.1016/j.meatsci.2005.03.020 Article history: Received 17 December 2004 // Received in revised form 23 March 2005 // Accepted 23 March 2005. Acknowledgements: This work has been made possible by funding from
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